Пристрастяване към игри, класифицирано като нарушение на психичното здраве от СЗО

Пристрастяване към игри, класифицирано като нарушение на психичното здраве от СЗО.Много родители ще са го помислили дълго време, но сега те имат нов ...

Пристрастяване към игри, класифицирано като нарушение на психичното здраве от СЗО
2018-06-28
Много родители ще са го помислили дълго време, но сега те имат нов аргумент за ограничаване на времето на екрана на детето си - пристрастяването към видеоигрите е признато от Световната здравна организация като психично здраве разстройство.

Най-новата библиотека на СЗО за признати и диагностицируеми болести описва пристрастяването към цифровите и видеоигрите като "образец на постоянно или повтарящо се поведение на игрите", който става толкова широк, че "има предимство пред други интереси на живота".

Международната класификация на заболяванията (МКБ), която е актуализирана през последните 10 години, обхваща сега 55 000 наранявания, заболявания и причини за смърт. Той представлява основа за СЗО и други експерти, които да видят и да отговорят на тенденциите в здравеопазването.

"Това ни дава възможност да разберем толкова много за това, което кара хората да се разболеят и да умрат, и да предприемат действия за предотвратяване на страдание и спасяване на човешки животи", каза генералният директор на СЗО Тедрос Адамом Гебрейъс в изявление, публикувано като МКБ.

МКБ се използва и от здравноосигурители, чиито възстановявания зависят от класификациите на МКБ.
Тази последна версия - известна като ICD-11 - е напълно електронен за първи път, в опит да я направи по-достъпна за лекари и други здравни работници по целия свят.

МКБ-11 също така включва промени в класификациите за сексуално здраве. Предишните издания категоризираха сексуалната дисфункция и несъответствието между половете, например при психичноздравни заболявания, докато в МКБ-11 те се насочиха към раздела за сексуално здраве. Последното издание има и нова глава за традиционната медицина.

Актуализираната МКБ е планирана да бъде представена на държавите-членки на СЗО на ежегодното Световно здравно събрание през май 2019 г. за приемане през януари 2022 г., заяви СЗО в изявление. (Докладване от Кейт Келанд, Редактиране от Кевин Лифии)