Стрес на работното място - 8 съвета за управление на стрес и тревожност на работното място

Стрес. Стрес на работното място. Управление на стрес и тревожност на работното място. Определение на стрес симптоми и лечение. Последици от стрес. Стрес на работното място и неговото управление. Управление на стреса на работното място. Справяне със стреса на работното място.

Стрес на работното място - 8 съвета за управление на стрес и тревожност на работното място
- 8 СЪВЕТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА СТРЕС И ТРЕВОЖНОСТ НА РАБОТНОТО МЯСТО

 Познато ви е нали? Всеки ден изпадате в различни ситуации на работно място поради безброй причини водещи до стресови ситуации. Негативно влияние на Факторът стрес влияние върху вашата трудоспособност, здраве и добро настроение. Стресът на работното място и как да се справим с него:

Простият начин на живот често е стресиращ
Дори щастливите времена - от организиране на парти или подготовката за излизане, до големите събития, дори да се женят - могат да предизвикат стрес и тревожност. Въпреки че тези чувства могат да бъдат особено потресени на работното място, имайте предвид, че държите ключа за управление на стреса и безпокойството не само на работното място, но във всички области на живота си. Когато се грижите за себе си като приоритет, вие поемате контрола върху живота си.
Когато погледнете управлението на стрес и безпокойство от гледната точка на грижата за себе си, то пренасочва акцента обратно към вас - къде точно трябва да бъде. Имате правомощия да правите добри избори, като например да се храните здравословно, да се упражнявате редовно и да имате достатъчно сън, за да се чувствате добре и здравословно. Примамливо е, когато стреса се стовари да се обърнете към алкохол, наркотици, захар или нездравословна храна, за да ви помогнат да се справите, но това често влошава ситуацията. Фокусирането върху себе си и вашите лични нужди за да намалите стреса, стреса може да отключите хроничните заболявания, като високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Ето няколко съвета, които служителите могат да приложат на и извън работното място, които могат да помогнат да се само обучите и да намалите стреса.
Съвет 1: Започнете да се грижите за себе си у дома
Уверете се, че имате достатъчно сън. Действително нуждата от повече сън се различава за всеки отделен човек, така че обърнете внимание колко сън ви трябва да се чувствате отпочинали. Изследванията показват, да се избягват екрани (телефони, таблети и лаптопи), трудно или емоционално четене и енергично упражнение преди лягане, но всеки е различен и ако имате нужда от телевизора да заспите, това е добре. Ако имате сериозни проблеми със съня, консултирайте се с професионалист.
Преди да тръгнете за работа, отделете време да подготвите хранителни и балансирани закуски като и здравословен обяд. Тревогата за това какво да яде може да предизвика стрес и тревожност. По-малко вероятно е да вземете готова храна от автомат или места за бързо хранене, ако не сте си донесли здравословна храна на работа.

Съвет 2: По време на работа, обърнете внимание на физическата ви активност
Отделете известно време, за да разберете от какво имате нужда, за да си осигурите пространство, което ще е благоприятно за приятна работна среда. Ако фирмата ви го позволи, персонализирайте работната си област с елементи, които са важни за вас, като любими произведения на изкуството, снимки или растения.
Подредете мебелите по начин, който ги прави удобни и ви позволява лесен достъп до шкафове или справочни материали, които използвате често. Поставете елементите, от които се нуждаете, за да вършите работата си, като писалки, подложки за бележки, лесно достъпни. Това намалява онези малки разочарования и раздразнения, които могат да се превърнат в стреса във времето.
Някои компании не позволяват да подредите обзавеждането или да украсите работното си пространство. Ако това е така, най-малкото спазвайте ергономията. Поддържането на правилна работна поза през целия ден ще намали напрежението на гърба. Регулирайте стола за добра лумбална опора и добавете малки възглавници, ако имате нужда от тях. Обръщайте внимание на това, как се чувства тялото ви в работната среда, това може да допринесе за намаляване на стреса и безпокойството.
Съвет 3: Почивайте при възможност
Дори и с перфектна работна поза не е добре да стойте твърде дълго време. Станете и ходете наоколо или се разтягайте на всеки половин час, за да помогнете движението на кръвта. Дори и да тренирате редовно, продължителното стоене не е добре за сърцето, така че изградете активност в работния си ден. Станете и направете копия, заредете канцеларски материали или посетете охладителя за вода. Вместо да изпратите имейл до колега, станете и ходете, за да взаимодействате лично.
Движението е важно за намаляване на стреса и безпокойството, както и тишината. Не подценявайте силата да затваряте очите и да дишате спокойно. Дълбокото дишане увеличава кислорода в кръвта, подобрява умствената яснота, отпуска мускулите и понижава кръвното налягане. Бавно вдишвайте четири пътя, задръжте въздуха като броите до осем и издишайте като броите до четири. Няколко минути дълбоко дишане ще изчисти ума и ще ви помогне да престроите енергията си.

Съвет 4: Освежаване с кофеина
Едно придвижване до кафемашината ще бъде добър начин да вземете кратка почивка от застояването пред компютъра, имате предвид че консумирането на твърде много кофеин може да предизвика проблеми. Изследванията показват някакъв терапевтичен ефект от умерения прием на кафе, кофеинът е и стимулант но може да бъде и пристрастяващ. Прекомерната консумация е свързана и с много хронични състояния, като високо кръвно налягане и главоболие. Вземането на решения в групата е ключът. Ако изпитвате нервност, опитайте да намалите броя на чашите, които пиете за един ден или да преминете на без кофеиново кафе или билков чай. Добавянето на захар в чашата ви може да повлияе на вашето енергийно ниво и може да ви доведе до в следобедните часове до енергиен срив, желателно е да ограничите приема на захар и подсладители.
Съвет 5: Създайте положителни взаимоотношения с колегите
Каквито и стъпки да сте избрали да предприемете, за да намалите и управлявате стреса и тревогата на работното място, вашите положителни взаимоотношения с колегите ще повлияват за намаляване на стреса. Позитивната перспектива за живота и работата може да намали стреса навсякъде, имайте възможност да видите ситуация в положителна или отрицателна светлина. Но дори и с положително отношение, все още ще възникнат конфликти. Когато това се случи, не реагирайте незабавно, поемете няколко дълбоки вдишвания и се успокоявайте. Ако се чувствате претоварени, промяната на физическата ви среда, като разходка или ходене във фитнес залата, може да ви помогне. След като се успокоите, анализирайте какво се случи и опитайте да разберете перспективата на другия човек, поглеждайки през неговите очи. 
Съвет 6: Отделете време
Независимо от това колко позитивно е вашето виждане, от време на време е важно да се оттеглите от работата. Много хора не желаят да си отдъхнат и се страхуват, че ще ги накарат да изглеждат по-малко отдадени на работата си, но хората, които ползват почивка, се връщат спокойни и са по-продуктивни. Да отидеш почивка, за да направиш нещо, което ти харесва, може да ти даде нова перспектива и енергия.
Почивка не трябва да бъде пътуване до Бахамите, за да бъдат ефективни. Приемането на кратки почивки по време на работния ден ви помага да се върнете по-освежени и будни. Отидете навън и посетете ресторант, вместо да ядете обяда на бюрото си. Направете доброволно доставка в клон или да отделите малко време и да изпълните поръчките. Отделянето за няколко минути от работа също може да ви помогне да се справите със заболявания, които могат да доведат до създаване на повече стрес.
Съвет 7: Участвайте в фирмени събития
Участвайки в събития е чудесен начин за намаляване на стреса и безпокойството и много компании предлагат програми и стимули, които да ви помогнат да развиете и поддържате здравословен начин на живот. Вашият работодател може да е осигурил фитнес, упражнения или тренировки за загуба на тегло. Възможно е да има зала за медитация или курсове по йога на обяд или след работа. Ако фирмата ви не предлага тези програми, помислете дали да започнете сами. Те са много популярни в момента и някои работодатели предлагат награди за този вид инициатива.
Съвет 8: Бъдете креативни
Каквото правите във вашето свободно време може да окаже ефект за стреса в живота ви. Хобитата могат да ви помогнат да се отпуснете и да ви направят по-ефективни по време на работа. Вашето хоби което ви вдъхновява може да е рисуване, фотография, керамика или музика. Организирани групи включващи движения като танци, йога, медитация или тай чи, допринасят за по-доброто психическо и физическо здраве чрез укрепване на ума, тялото и духа. Когато се чувствате спокойни и балансирани, това помага да се намали цялостният стрес както у дома, така и на работното място.
Невъзможно е да се избегне напълно стресът, но като слушате нуждите на тялото си, можете да създадете по-положителна работна среда. Като обръщате внимание на диетата и упражненията, като правите почивки и включвате пазаруване по магазини, можете да намалите стрес и безпокойство породени от работното място.
2017-09-18