Как се прави дребен бизнес с камък на шията

Ръководство за стартиране на малък бизнес. Ръководство за стартиране на малък бизнес в търговията. Искате да стартирате малък бизнес в сферата на търговията, но не знаете как? Ръководството на един джентълмен, за стартиране на собствен бизнес.

Как се прави дребен бизнес с камък на шиятаСедем вида глоби и пет институции дебнат за грешки дребния предприемач
Автор: Екип на Марица
26.06.2017г.

Марин Кирев, вече бивш търговец на конфекция

Изборно време е. Политиците са навсякъде - по улици, площади, телевизионни студиа. И говорят за малкия бизнес. Всички му обещават много хубави работи.

Сценарият се повтаря вече 20 години, защото всички в студиата са съгласни - бъдещето на България е в средната класа, а тя се формира от малкия бизнес.

Изборите обаче отминават, а от обещанията остават само спомените. Сега премиерът Борисов е запретнал ръкави и този път няма тън-мън - ще реши въпроса с чиновническия рекет върху дребните предприемачи. Ще им развърже ръцете да работят, да печелят, да си плащат данъците, без да се крият в сивия сектор. И сами да си гледат децата, вместо да лежат на гърба на държавата, отърквайки се о някоя от социалните системи.

Не знаем какви справки е получил премиерът от министрите днес, но ние, които не прекарваме живота си в удобните кабинети, можем да му очертаем съвсем ясно осеяния с тръни път, който изминава един малък търговец в България, за да изкара насъщния.

За да онагледим ситуацията, ще си представим, че откриваме малко магазинче за промишлени стоки - дрехи, обувки или каквото се сетите.

Вече мислите за обзавеждането и откъде ще осигурите оборотните средства за първото зареждане? Ааа, много бързате! Преди да отворите, ще се сблъскате със следните главоболия:

1. Купуване на касов апарат (320-350 лева);
2. Сключване на договор със сервиз за касови апарати;
3. Регистриране на касовия апарат в НАП;
4. Регистриране на търговския обект в общината;
5. Проект на рекламата на магазина, съгласувате го с общината и го регистрирате;
6. Ако използвате част от тротоара за реклама или търговия, отново в общината за тротоарно право;
7. Викате службата по трудова медицина, която замерва микроклимата, зануляването на контактите, силата на осветлението и прави схема за евакуация (това се прави всяка година)

И мислите, че това е всичко? О, не. Решавате да си вземете продавачка на трудов договор. Добре, обаче:
Отново в службата по трудова медицина, за да се направи лично досие на работника. Това е еднократно, но отново всяка година трябва да се подава декларация в Инспекцията по труда, че няма промяна при работниците по чл. 15, ал. 1 от Закона за здравословните и безопасни условия на труда (впрочем това лесно може да се провери по електронен път в НОИ, но се иска и подадено на специална бланка от хартия).
Не се отчайвайте, вижда се краят на ходенето по мъките. Трябва само още да си купите:

1. Касова книга за регистрация на продажбите. Да не забравя - месечният отчет се вади от касовия апарат от първо до пето число. А го извадите на шесто - 500 лева глоба;
2. Кочан за касови бележки, ако ви спре токът. Ако сте без кочан - глоба 500 лева;
3. Кочан за касови бележки - СТОРНО, за извършване на сторно операция, ако сгрешите нещо с апарата. При липса на кочан - глоба 500 лева;
4. Книга за рекламации по Закона за защита на потребителя. Липсата носи още една глоба от 500 лева;
5. Кочан с протоколи за споразумение за рекламации. Липсва ли - глоба 500 лева.
6. Табелка с работното време, залепена на вратата на обекта. Има специален начин за написване на въпросната табелка, публикуван в Държавен вестник. Ако няма табелка или е сгрешен редът на изписване - 500 лева глоба;
7. Друга табелка - „Отворено-затворено". При липса - 500 лева глоба;
8. Табелка „Изход ". Това вече е от Пожарната. Липса - 500 лева глоба;
9. Табелка „Забранено пушенето". Липса - 500 лева глоба;
10. Задължително е да си купите и пожарогасител. Над него трябва да има табелка с надпис „Пожарогасител". Ако липсва - 500 лева глоба.

До касовия апарат трябва да има още няколко важни неща:
Табелка „Уважаеми клиенти, Моля изисквайте касова бележка. За контакти с ТД на НАП тел. и т.н.:". Ако липсва - 500 лева глоба;
На видно място трябва да е залепен договорът със сервиз за поддръжка на касовия апарат. Липсва ли - 500 лева глоба;
Пак на видно място трябва да е залепена регистрацията на касовия апарат в НАП. Ако липсва - 500 лева глоба.

В общи линии това е всичко. Минавате през пътя, обсипан с наредби и добри намерения, и можете да започнете да развивате мечтания малък бизнес.

За всеки случай проверете отново последните разпоредби от НАП, Комисията за защита на потребителите, Пожарната, местната общината и изчетете последния брой на Държавен вестник, за да не съм пропуснал нещо в разрешителните режими.

Апропо, не използвайте найлонови торбички с дръжки. Ако само ви видят, че ги набутвате на клиента, глобата е 3000 лева.

Успех! И мислете креативно на следващите избори.