Безопасно шофиране при зимни условия

Шофирането при зимни условия е предизвикателство за всеки шофьор. Тогава метеорологичните условия са усложнени, а пътните – непредсказуеми и е изключително важно да се съобразяваме с тях. Основните правила за безопасно шофиране през зимата са повишено внимание, по-ниска скорост и адекватни реакции

Безопасно шофиране при зимни условия


Това са трите основни правила за безопасно шофиране през зимата. Зимните условия са предизвикателство за автомобилистите. Когато шофирате е изключително важно да се съобразявате с пътните и метеорологичните условия, които могат да бъдат непредсказуеми.


Зимните условия са предизвикателство както за автомобила, така и за вашите умения като шофьор. Така че се уверете, че сте добре подготвени за зимата.


Зимните гуми повишават безопасността като предоставят по-добро сцепление, спиране и управление при слана, сняг, киша и най-вече лед. Монтирането на четири зимни гуми гарантира по-голям контрол и стабилност.
Преценете собствените си граници и тези на останалите автомобилисти.
Следете внимателно заобикалящата Ви обстановка. Изберете подходящата скорост за съществуващите условия и поддържайте безопасна дистанция между Вас и превозното средство пред вас. Избягвайте рязкото спиране върху хлъзгава повърхност.


От основно значение преди спиране е да прецените необходимия спирачен път. Избягвайте внезапното натискане на спирачките и много високите скорости. Не правете никакви внезапни движения, избягвайте твърде резки ускорявания (те трябва да бъдат постепенни и не много големи). Спирането трябва да бъде много постепенно, за да се избегне блокиране на колелата, което би причинило плъзгане и загуба на управление на автомобила. В случай на блокиране и хлъзгане, отпуснете педала на спирачката, за да се получи отново сцепление, след това натиснете отново спирачката, постепенно, като продължите да използвате спирачната сила на мотора. За да намалите риска от плъзгане при изкачване, можете да използвате по-висока предавка от тази, която използвате при сухо време.


При потегляне на Вашият автомобил на сняг, за да избегнете рисковете от хлъзгане, е задължително да подавате много постепенно газ. Ако колелата се плъзнат, включете на по-висока скорост, за да намалите силата, приложена върху колелата. Така ще можете да потеглите лесно.


Преди да навлезете в завои, намалете скоростта, с която карате, като се стараете да запазите движението по права линия по време на намаляването на скоростта. За да вземете завоя, Вашето въздействие върху волана трябва да бъде плавно и постоянно, за да се предотврати отлепяне на гумата от пътната настилка и невъзможност да бъде управлявана повече. В завоя, запазете бавна и равномерна скорост.


За да си възвърнете сцеплението, когато сте загубили контрол над предницата на автомобила, трябва да намалите скоростта като постепенно освободите педала на газта. При нужда, натиснете леко спирачката без да блокирате колелата.


Ако загубите сцеплението на задната ос (но все още имате сцепление на предната), при автомобили с предно предаване, ускорете, за да възстановите равновесието. При автомобили със задно предаване, постепенно отместете крака си от педала на газта докато задните колела си възвърнат сцеплението. След това плавно ускорете до достигане на желаната скорост. В никакъв случай не натискайте спирачката, това би довело до увеличаване на дисбаланса отзад.

Безопасността при шофиране е основен приоритет, за това се придържайте към основното правило: 
Избягвайте високите скорости и внезапното натискане на спирачките, за да избегнете блокиране на колелата, което би причинило хлъзгане и загуба на управление на автомобила. В подобен случай отпуснете спирачката, за да се възстанови сцеплението. Натиснете я отново, не рязко и продължете да използвате спирачната сила на мотора.
За да намалите риска от хлъзгане на автомобила при изкачване, можете да използвате по-висока предавка от тази, която принципно използвате при сухо време.

При тръгване одавайте газ постепенно, за да избегнете риска от хлъзгане на автомобила. Ако колелата все пак се хлъзнат, превключете на по-висока предавка – така ще тръгнете по-лесно, тъй като се намалява силата, приложена върху тях.
Намалете скоростта преди да навлезете в завой като се стараете да запазите движение в права линия. Въздействието върху волана трябва да е постоянно и плавно, за да се предотврати отлепяне на гумите от пътя. В завоя запазете бавна и постоянна скорост.

Ако загубите контрол над предните колела на автомобила, трябва да намалите скоростта като постепенно освободите педала на газта. При нужда може да се натисне спирачката – леко и плавно, за да не се блокират колелата!