Първа помощ при ухапване от куче

Първа помощ при ухапване от куче.Препоръки за първа помощ при ухапване от куче.Принципно, всички диви, а и домашни животни могат да ухапят човек при определени условия, но най-често ухапванията стават от кучета

Първа помощ при ухапване от куче 2019-03-09

При работа, извършвана в горски, земеделски терени, както и в населени местности, са възможни ухапвания от животни. Принципно, всички диви, а и домашни животни могат да ухапят човек при определени условия, но най-често ухапванията стават от кучета.

Попитайте за историята на ваксиниране на домашното куче ако ви е ухапало.
Ако собственикът на кучето е наблизо, попитайте за историята на ваксинирането на кучето, като се уверите, че сте получили името на собственика, телефонния номер и информацията за контакт на ветеринарния лекар. Ако е възможно, поискайте да видите някакъв идентификатор.

Ако кучето е без придружител, попитайте всеки, който е бил свидетел на нападението, ако са запознати с кучето и знаят къде живее собственикът.

Разбира се, възможно е също да бъдете ухапан и от собственото ви куче. Поради тази причина се уверете, че сте в крак с ваксините за бяс на вашето куче. Дори и приятелско, нежно животно понякога може да хапе.


Раната е разкъсана - хищниците не дъвчат храната. Те откъсват късове от нея и ги гълтат поради това и раните от ухапвания имат характерните следи от зъби, размазани тъкани, повредени кръвоносни съдове, сухожилия и нерви;
Раната силно кърви - по същите причини, посочени горе;
Раната е инфектирана - по зъбите и в слюнката на животното винаги има бактерии и вируси, които лесно проникват в отворената рана.
Най-честите ухапвания са на китките, коленете и около стъпалата. Опасността от ухапването от куче зависи от мястото на поражението (най-опасни са раните от ухапвания по главата) както и неговите особености (дали ухапването е през дреха или на голо).


Ако кръвотечението след ухапването не е много силно, не се опитвайте веднага да го спрете. Заедно с кръвта от раната ще се отмие и слюнката на животното включително и микробите.

Мястото на ухапването трябва да се промие със сапунен разтвор (най-добре домашен или антибактериален, но може и тоалетен сапун), тъй като сапунът може да унищожи вируса на кучешкия бяс.

Самата рана може да се обработи с 3% разтвор на кислородна вода.
Не използвайте спирт, йод, одеколон, защото можете да изгорите наранените тъкани и те по-бавно ще зараснат. Но затова пък кожата около раната трябва да се обработи с 5% разтвор на йод.
След това сложете върху раната стерилна превръзка и посетете близката поликлиника. Трябва да го направите непременно, дори и да ви е ухапало домашно куче, което е било ваксинирано.

Раната непременно трябва да се обработи от специалист, защото разкъсаните от зъбите на животното тъкани, силно се травмират и лесно се заразяват с микроби. Без лекарска помощ раната може да зараства много дълго, може и да остане грозен белег.

Посещението при лекаря е важно и за да се предотврати развитието на бяс. Чрез изследвания е доказано, че слюнката на животното е заразена с вирулентен вирус на бяс не само по време на пристъпа на ярост или в пика на заболяването, но и 24-28 часа преди появата на първите клинични признаци на заболяването. Отбелязани са случаи, в които вирусът се е отделял в слюнката 5 и даже 14 дни преди началото на самата болест.

Проверявайте мястото на ухапването, за да видите дали ще стане:

 • червена
 • подута
 • топла
Ако раната се влоши, чувствате болка или имате треска, незабавно посетете отново лекар.

Раната се измива със сапун и топла вода.
Внимателно натиснете чиста кърпа върху раната, за да спрете притока на кръв.
Нанесете антибактериален мехлем върху раната.
Покрийте със стерилна превръзка.
Внимавайте за признаци на инфекция.
Потърсете помощ, ако подозирате инфекция или евентуално заразяване на бяс или ако раната се усложнява.


Около 1 от 5 ухапвания от кучета изискват медицинско лечение.

Винаги се обръщайте към лекар в случай че:

 • не спира кървенето
 • причинява силна болка
 • причинява загуба на функция, като невъзможност да се сгъват пръстите
 • изглежда червено, подуто или възпалено
 • изпускане на гной или течност

Също така потърсете медицинска помощ, ако:

не си спомняйте кога сте ваксиниране последно за тетанус
чувствате се слаб, дезориентиран или блед
треска


Ухапването на кучета може да причини няколко усложнения. Те включват инфекции, бяс, нервни или мускулни увреждания и др.


Бактериите могат да живеят в устата на всяко куче, включително:

 • staphylococcus
 • pasteurella
 • capnocytophaga
Кучетата също могат да носят MRSA - Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, но няма текущи доклади за предаването им чрез кучешка захапка. Тези микроби могат да причинят бактериални инфекции, ако ухапването на кучето разбие кожата.

Рискът от инфекция може да бъде по-голям при хора с отслабена имунна система или хора с диабет. Ако сте ухапан от куче и забележите признаци на инфекция, посетете лекар.


Дълбоката захапка може да причини увреждане на нервите, мускулите и кръвоносните съдове под кожата. Това може да се случи дори ако раната изглежда малка, като от точките на пункция.


Ухапване от голямо куче може да доведе до счупване, раздробяване или счупване на кости, особено в краката, краката или ръцете.

Винаги търсете спешна медицинска помощ, ако подозирате счупена кост.


Бяс е сериозно вирусно състояние, което засяга централната нервна система. Ако не се лекува, може да доведе до смърт в рамките на няколко дни от инфекцията.

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако сте били ухапани от куче и не сте сигурни в историята на ваксинацията си или знаете, че не са актуални за ваксините срещу бяс.


Тетанусът е бактериално заболяване. Възрастните трябва да се ваксинират на всеки 10 години.


Ако ухапване от куче разкъсва кожата, това може да доведе до появата на белези. В много случаи появата на леки белези ще се намали с времето. Тежки белези или белези, които се появяват във видими области, като например лицето , могат да бъдат намалени чрез медицински техники като присаждане или пластична хирургия.


Броят на смъртните случаи, дължащи се на ухапвания от кучета е много нисък. Когато се случат, около 70 процента от смъртните случаи, свързани с ухапвания на кучета, се случват на деца под 10 години.


Ако сте ухапан от куче, което показва признаци на бяс, като например хаотично поведение или пяна на устата, трябва да получите ваксина срещу бяс. Бяс е потенциално фатално състояние, което е 100% предотвратимо, когато се получи незабавно медицинско лечение.

Бясът при хората е рядък и обикновено не се предава от кучета, благодарение на широко разпространените програми за превенция. Ако вие или вашият лекар имате някакви притеснения, че може да сте се заразили с бяс чрез ухапване от куче, получаването на ваксина след излагане на бяс има смисъл.

Ваксината се прилага като поредица от четири инжекции в продължение на няколко седмици. Като част от лечението се изисква и допълнително инжектиране на имуноглобулин срещу бяс.


Кучешките ухапвания могат да вкарат в тялото опасни бактерии. Това може да причини сериозни и понякога фатални инфекции, когато се оставят без лечение.

Много е важно раната да се измие веднага след като сте ухапана и да използвате локални антибиотици, като например йод, в и около разкъсаната кожа.


Следете раната за признаци на инфекция. В зависимост от вида на инфекцията, симптомите могат да започнат да се появяват в рамките на 24 часа до 14 дни след ухапване.

Инфекциите могат да се разпространят бързо в целия организъм. Ако забележите признаци на инфекция, незабавно се обърнете към Вашия лекар. Може да имате нужда от перорални или интравенозни антибиотици.

Ако Вашият лекар Ви предпише антибиотици, вероятно ще ги приемате за 1-2 седмици. Не спирайте приема на лекарствата си, дори ако изглежда, че инфекцията изчезва напълно.


Кучешки ухапвания могат да бъдат страшни и, когато не се лекуват, също могат да причинят сериозни усложнения. Бактериалните инфекции са често срещано усложнение от ухапвания от кучета и е важно да се следите какъвто и да е признак на инфекция.

Инокулацията на собственото си куче за бяс и пребиваването далеч от непознати кучета е най-добрата ви защита срещу ухапвания от кучета и техните усложнения. Никога не се приближавайте към куче, което не знаете, независимо колко очарователни могат да изглеждат.

Също така избягвайте грубите или агресивни игри с кучета, включително и тези, които познавате. Също така има смисъл да "оставим да спят спящите кучета" и никога да не безпокоим куче, което яде или се грижи за кученца.