Как да намалите риска от коронавирус във вашия автомобил

Съвети за вашия автомобил, коли под наем и обществен транспорт. Използвайте дезинфектиращи кърпички на често докосвани места като волана, дръжките на вратите, превключвателите на прозорците и екраните за информация

Как да намалите риска от коронавирус във вашия автомобил

Използвайте дезинфектиращи кърпички на често докосвани места като волана, дръжките на вратите, превключвателите на прозорците и екраните за информация. Просто не забравяйте да проверите етикета, за да сте сигурни, че няма да навреди на повърхностите.

Как се предава коронавирус (COVID-19)?

Според Световната здравна организация болестта може да се разпространи от човек на човек чрез малки капчици от носа или устата, които се разпространяват, когато човек с COVID-19 кашля или издишва. Капките могат да кацнат върху предмети и повърхности около човека. 

Ако някой наблизо докосне тези предмети или повърхности, след това докосне очите, носа или устата, човекът вероятно ще бъде заразен. Заболяването може да се разпространи и ако човек с COVID-19 кашля или киха и някой наблизо диша капчиците.

Измий си ръцете

Според указанията на Центровете за контрол на заболяванията, добре е да миете ръцете си преди и след хранене, както и при използва на тоалетната, както и ако осигурявате грижи за хора, които се нуждаят от помощ, или кихате, кашляне или издухвате вашият нос. Миенето на ръцете преди и след работа или каране в превозно средство също може да помогне.

 Това намалява микробите, които вкарвате в превозно средство или разпространявате вътре, и ограничава риска от предаване на вируса от вашия автомобил на външни сгради и други хора. Ако използвате дезинфектант за ръце, уверете се, че съдържа най-малко 60% алкохолно съдържание.

Измиването на ръцете и избягването на близък контакт с хората се превърнаха в най-добрите методи за предотвратяване на заболяването. Чистите ръце няма да ви помогнат, ако повърхностите, които докосвате, са мръсни. Всички превозни средства, в които шофираме, наемаме и се возим, могат да помогнат за разпространението на коронавирус, ако не бъдат взети правилните предпазни мерки.

Как коронавирусите могат да се разпространяват в превозни средства?

Проблемът при автомобилите е, че интериорът им обикновено съдържа много различни видове повърхности, от кожа и метал до гума и пластмаса. Вирусът може да се разпространи, докато споделя въздушното пространство със заразено лице, повърхностите, които човекът докосва, или дори въздушното пространство, след като заразен пътник е напуснал.

Провеждат се множество проучвания, но някои от ранните предполагат, че вирусът може да остане във въздуха до три часа и два до три дни върху повърхности от неръждаема стомана и пластмаса. Друго на свързан коронавирус, който причинява SARS, установи, че вирусът може да оцелее на - неодушевени повърхности като метал, стъкло или пластмаса до девет дни.

Използвайте правилните дезинфектанти!

Въпреки че все още няма ваксина срещу COVID-19, добрата новина е, че е възможно да се дезинфекцира и убие вируса на външни повърхности. Има няколко начина да подготвите автомобила си да бъде особено чист и безопасен по време на огнището. Специалистите препоръчват да използвате ръкавици за еднократна употреба, докато почиствате или ръкавици за многократна употреба само за дезинфекция на COVID-19.

Най-често битовите дезинфектанти, ще свършат работа. Ето одобрен списък с ефективни почистващи препарати, но не забравяйте да прочетете етикетите, за да сте сигурни, че почистващият препарат е безопасен за използване върху различните повърхности на вашия автомобил. 

Препоръчваме да съхранявате дезинфектантни кърпички в превозното средство като лесна и ефективна превантивна мярка. СЗО има препоръки за домашно приготвени белина и алкохолни разтвори, като се има предвид, че много дезинфектанти с търговска марка са в недостиг.

Съсредоточете се върху обикновените сензорни точки на автомобила

Ще трябва да почистите най-много местата, с които влизате в контакт. Освен очевидните места като дръжка на вратата, ключодържател или волан, най-важната част от интериора за поддържане на чистота е арматурното табло. Въздухът постоянно се всмуква и циркулира вътре в колата.

Други места за почистване включват бутоните на вътрешната врата, предпазните колани, превключвателите на предавките и сензорните екрани. Колко често трябва да правите това? Докато вашите индивидуални потребности на вашия автомобил ще се различават, СЗО препоръчва ежедневно да почиствате и дезинфекцирате докоснатите повърхности.

Външната част на колата е по-малко податлива на пренасяне на вируса. Това е така, защото слънцето и външното време могат да съкратят неговата продължителност на живота. Все пак е добра идея да почистите дръжките на вратите и други външни точки на допир. Дръжките на бензиновата помпа и клавиатурите на бензиностанциите също са места, за които трябва да внимавате.

Има вероятност някои от по-суровите дезинфектанти да изсушат естествената кожа във вашия автомобил. В този случай може да използвате по-мек разтвор на сапун и вода и от време на време да го комбинирате с кожен балсам. Сапунът няма да убие микробите, но намалява техния брой и намалява риска от разпространение на инфекция.

Деца и възрастни хора в превозни средства

Хората над 60-годишна възраст и тези с основни състояния като хипертония, диабет, сърдечно-съдови заболявания, хронични респираторни заболявания и рак имат най-висок риск от тежко заболяване и смърт от COVID-19, според СЗО .
Ранните проучвания на СЗО показват, че заболяването е рядко и леко при деца. Но децата често са нищо не подозиращи носители на инфекция, поради липсата на информираност за личната хигиена. По-вероятно е да го разпространят на родители и роднини, отколкото да се разболеят сами.

Един общ сценарий, който може да предизвика безпокойство, е шофьор, който редовно кара децата до и от училище и може също да има възрастни хора като пътници. Без подходящо почистване вирусът може да се разпространи към възрастните пътници, дори ако децата не се возят в превозното средство едновременно.
Ако сте на възраст над 60, или по-специално на 80, трябва да има допълнителни предпазни мерки. Дезинфекцирайте, особено области с високо докосване, като колани и бутони на прозореца.

Коли под наем, споделяне на автомобили и таксита

Всичко, което влиза в контакт с редица хора, може да бъде потенциален източник на инфекция. Коли под наем са тези, които хората може би не са имали предвид. Определени компании предприемат допълнителни стъпки.
Такситата трябва да се почиства след всеки превоз на клиент. Компаниите трябва да предоставят на шофьорите дезинфектант, въпреки че доставките са ограничени. Пътниците трябва да се опитват да се въздържат от докосване на повърхности и да избягват да докосват лицето си.

И шофьори, и пътници трябва да носят дезинфектант за честа употреба. Преносимите дезинфектантни кърпички също помагат. В ситуация, в която шофьори постоянно влизат и излизат от споделени превозни средства, това е най-доброто, което можете да направите.

Публичен транспорт

За да се предотврати разпространението на болестта, водачите на обществения транспорт като автобуси и влакове трябва да мият ръцете си и да практикуват социално дистанциране. Трябва да се инсталират станции за дезинфекция, с които веднага да се дезинфекцирате ако влезете в контакт с дръжки и седалки. Някои хора използват тази процедура и в самолети, но тя може да бъде полезна и за обществен транспорт. Ако това са твърде много проблеми, просто не забравяйте да държите ръцете си далеч от лицето си, използвайте дезинфектант за ръце и мийте ръцете си често.

Източник: Edmunds