Задължен ли е работодателят да предоставя безплатна храна и напитки на служителите и работниците?
Много работодатели предоставят безплатна храна и напитки на служителите си като социална придобивка, обикновено под формата на ваучери. В тези случаи работодателят не е нормативно задължен да предоставя тази социална придобивка и предоставянето й е въпрос на избор. Особеност е, че тази социална придобивка трябва да се предоставя за всички служители.
Съществуват обаче условия, при които работодателите са нормативно задължени да предоставят храна и напитки на служителите и работниците. В тези случаи това задължение се отнася само до определени работници и служители, които работят при специфични условия на труд, като работодателят не е длъжен да предоставя безплатна храна и напитки на останалите работници и служители.
Нормативното задължение на работодателите за предоставянето на храна и напитки е установено в чл. 285 от Кодекса на труда, а подробните изисквания са описани в Наредба № 11 от 21.12.2005 г. за определяне на условията и реда за осигуряване на безплатна храна и/или добавки към нея на работниците и служителите, които работят в предприятия със специфичен характер и организация на труда.
Съгласно наредбата работодателят трябва да определи с писмена заповед работниците и служителите, които имат право на безплатна храна и/или добавки към нея, видът и стойността на храните и/или на добавките към нея.
Как се определят работниците, които имат право на безплатна храна и напитки?
Изисква се едновременното наличие на две условия, за да може даден работник или служител да има право на безплатна храна: той трябва да изпълнява работа със специфичен характер и организацията на работата да е специфична. Това изискване е дадено в Указание за прилагането на Наредба 11.
Какво означава работа със специфичен характер?
Под работа със специфичен характер се разбира работа под земята в мини, еологопроучвателни обекти, тунелно и минно строителство, подземни ВЕЦ и ПАВЕЦ, водолази, работещи при високи и ниски температури, работещи при йонизиращи лъчения и други вредни условия, както и работещи в лечебни заведения, екипажи на кораби. В Чл. 2. (1) от Наредбата подробно са описани работите със специфичен характер на труда.
Какво означава организацията на работа да е специфична?
Разбирането за специфична организация на работа отново идва от Наредбата. Специфична е организацията на работа на работници и служителите, които:
При определянето на лицата, които ще получават безплатна храна, трябва да се отчита оценката на риска, като предварително се провеждат консултации с представителите на работниците и служителите и комитета/групата по условия на труд, и писмено съгласуване със службата по трудова медицина. В зависимост от преценката на специфичните условия на труд, видът и стойността на безплатната храна биха могли да варират за отделни групи работници в едно и също предприятие. Определянето на лицата следва да бъде направено писмено.
Примерен образец на заповед и списък на лицата, получаващи безплатна храна, можете да изтеглите тук:
Образец Заповед и списък на лицата, получаващи безплатна храна (.doc)
В заповедта трябва да бъдат определени също и вида и стойността на храната и/или добавките към нея.
Съгласно чл. 5 на Наредба 11 стойността на безплатна храна и/или добавки към нея не може да бъде по-малко от два лева на ден за работник или служител, а стойността на тонизиращите и ободряващите напитки при нощен труд е не повече от един лев на смяна. Това са минималните стойности, като могат по преценка на работодателя да бъдат определяни и по-големи размери на стойността.
Вид на храната или добавките и начини за предоставяне
В указанието по прилагане на Наредба 11 са посочени следните начини за изпълнение на задължението за осигуряване на безплатна храна и/или добавки:
Храни в готов вид за консумиране или хранителни продукти
За предоставяне на храна в готов вид може да се счита и храната, предоставена в други, външни за предприятието заведения за хранене, когато са изпълнени условията на чл. 285 от КТ. В този случай по силата на сключен договор между заведението и работодателя, получател на храната трябва да е работодателят и той да заплаща храната директно на заведението за хранене.
Пари
Тези средства представляват облагаем доход на лицата и подлежат на облагане по реда на ЗОДФЛ. Предприятието следва да ги отчете като разход за възнаграждение на работниците и служителите.
В тези случаи работодателят може да дава специално определени за тази цел купони за храна, които да бъдат предмет на отделно отчитане и използвани за хранене в стола на предприятието или в други заведения за хранене.
Възможно е също да се използват ваучери за храна, когато със съдържанието на ваучера се гарантира, че срещу него ще бъде получена точно определен вид храна,съответстваща на тази, определена с издадената от работодателя писмена заповед, с която се определя видът на храната и/или добавките.
В указанието също се коментира и какъв вид разход се явява всеки от начините и как се облага данъчно съответния начин.